גירושין בזמן קורונה – כל מה שצריך לדעת
התפרצותה של מגפת הקורונה והגבלות התנועה שהוטלו בעקבותיה, יצרו להורים גרושים ולילדיהם מציאות שעד כה הם לא חוו ולא צפו.
הורים אלה קיימו ביניהם עד כה שגרה נוחה של חלוקת זמני שהיית הקטינים אצל כל אחד מההורים בהתאם למה שנקבע בהסכם הגירושין שלהם או למה שנקבע בפסק הדין שניתן בעניין זה, בדרך כלל חלוקה שווה או כמעט שווה של זמני השהייה של הקטינים אצל כל אחד מהם.
עם התפרצות מגפת הקורונה נוצרו מספר עניינים שיש לתת עליהם את הדעת:
תוכן העניינים
האם הגבלות התנועה מונעות את קיום הסדרי השהייה?
עקרונית לא. לפחות עד כה, הוראות משרד הבריאות החריגו מהגבלות התנועה הקיימות נסיעות שנועדו לצורך קיומם של הסדרי השהות של הקטינים אצל הורים גרושים, ולכן המצב כרגע אינו מונע קיום מלא של הסדרי השהייה שנקבעו.
יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שהחמרה נוספת במגבלות התנועה עלולה להביא בסופו של יום לקושי בקיום הסדרי שהייה ואולי אף שלא לאפשרם כלל, מה שיחייב את ההורים הגרושים להידבר ביניהם ולהגיע להבנות בעניין זה מתוך ראיית טובת הקטינים, למשל הסכמה בדבר הותרת הקטינים לזמן מוגבל אצל הורה אחד תוך מתן פיצוי בזמן להורה האחר במועד מאוחר יותר לאחר תום הקורונה.
אצל מי מההורים ישהה קטין הנדרש להיות בבידוד?
גם התשובה לשאלה זו כרוכה קשר הדוק בשאלת טובת הקטינים. תקופת בידוד של 14 ימים לקטין הינה תקופה ארוכה מאוד, וקשה במיוחד ככל שהקטינים בגיל צעיר יותר.
אנו סבורים כי יש לקיים את הבידוד בבית אותו הורה שבו הקטין מרגיש נוח יותר לשהות, בוודאי לתקופה ארוכה. במרבית המקרים – גם במקרים של הסדרי שהות שוויוניים או כמעט שוויוניים – ניתן לזהות כי בית אחד ההורים יהיה נוח יותר בעבור הקטין לשהות בו בבידוד, ואם גיל הקטין מאפשר אז גם אפשר (בהסכמת שני ההורים) לברר איתו עניין זה.
גם כאן נכון יעשו הורים אם ידברו ביניהם בעניין זה על מנת שלא לכפות על הקטין שהייה כה ארוכה בבידוד במקום שבו הוא אינו רוצה לשהות.
בהחלט ניתן להגיע להסכמה שלאחר בידוד של הקטין בבית ההורה האחד, תבוא לאחר מכן שהייה רצופה וארוכה יותר אצל ההורה האחר. כמו כן, חשוב לאפשר לקטין לקיים קשר טלפוני וחזותי (שיחות וידאו) חופשי ושוטף עם ההורה הנמצא בבידוד.
איך מקיימים הסדרי ראייה כאשר אחד ההורים או שניהם נדרשים להיות בבידוד?
אין ספק שהורה הנמצא בבידוד אינו יכול לקיים את חלקו בהסדרי השהות שנקבעו בפסק דין משום שהוא אינו יכול לטפל בקטין ואולי אף מהחשש להדבקת הקטין עצמו.
אנו סבורים כי במצב כזה, אין ברירה אלא להותיר את הקטין אצל ההורה האחר עד לתום הבידוד של ההורה הראשון. גם כאן יהיה נכון לדעתנו לאפשר לאחר מכן שינוי זמני בהסדרי השהייה, על מנת לאזן את החוסר שנוצר בשהיית הקטין אצל ההורה ששהה בבידוד;
הבעיה הופכת לסבוכה בהרבה במצב שבו שני ההורים הגרושים נדרשים להיכנס לבידוד, שאז נוצרת מגבלה כפולה של שהיית הקטינים אצל כל אחד מן ההורים. במקרה כזה, נראה שהפתרון הטוב ביותר יהיה הסתייעות בקרובי המשפחה /חברים של כל אחד מן ההורים, שיוכלו לארח את הקטינים עד תום תקופת הבידוד (שכן המלצת משרד הבריאות היא שלא לאפשר מגע של צעירים עם מבוגרים מחשש להדבקת המבוגרים).
ומה קורה עם ההורים אינם מצליחים לגשר על חילוקי הדעות ביניהם?
למרבה הצער, במקרים רבים ההורים הגרושים אינם מצליחים להתעלות מעל המחלוקות ביניהם ולהגיע להסכמות הכרוכות בוויתורים (לעיתים כואבים) מתוך התחשבות בטובת הקטינים.
בימים אלו ניתן להתייעץ עם עורך דין גירושין יואל אסף בייעוץ אונליין בתיאום מראש.
אנו סבורים כי בטרם תפנו לבית המשפט בבקשה מתאימה בעניין זה, תנסו לפעול באמצעות פניה למגשר או למתאם הורי שיוכל לסייע לכם להגיע להסכמות, שבדרך כלל לא צריכה להיות בעיה להגיע אליהן אם מנטרלים את אותם רכיבים רגשיים (כעס, נקמנות וכיוצ"ב) לטובת קבלת החלטות רציונלית. חשוב לזכור כי מעבר לעלות הכספית ועוגמת הנפש שבניהול הליך משפטי, הרי שבימי החירום כתוצאה מנגיף הקורונה בתי המשפט לענייני משפחה גם כך עמוסים לעייפה במאות ואלפי בקשתו בעניינים אלה, מה שמקשה על היכולת לקבל הכרעה מהירה.