הסכמי ממון

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הוא הסכם בכתב בין בני זוג המסדיר את יחסי הממון ביניהם, כלומר קובע מה יהיו הכללים בכל הנוגע למשטר הרכושי שיחול על בני הזוג במהלך נישואיהם. כך למשל, ניתן להגדיר בהסכם ממון כי נכס מסוים של אחד מבני הזוג מלפני הנישואין לא ייחשב בשום מקרה כרכוש משותף לשניהם. כמו כן ניתן לקבוע משטר של הפרדה רכושית מוחלטת בין בני הזוג, כך שבמקרה של גירושין ייוותר כל אחד מן מבני הזוג עם הרכוש שצבר במהלך הנישואין ולא יחלוק אותו עם משנהו;

ישנם בני זוג רבים החוששים מלהציע לבני זוגם לחתום איתם על הסכמי ממון, וזאת מתוך חשש (לעיתים מבוסס) שבן הזוג ייעלב או יכעס מעצם הפנייה אליו בעניין זה. אין טעות גדולה מזו. להסכם ממון יתרונות עצומים, ולעיתים רבות יש בו כדי לחסוך לשני בני הזוג הרבה מאוד כסף ועוגמת נפש הכרוכים במריבה ובניהול הליכים משפטיים ביחס לרכוש המשותף. כמו כן עשוי הסכם ממון להפחית במידה ניכרת מתח, חשש או חיכוכים בין בני הזוג במהלך חיי הנישואין שעה שהכללים ביחס לרכוש הנצבר הם ידועים מראש וברורים.

האם גם בני זוג החיים יחד כבני זוג ידועים בציבור גם יכולים לערוך ביניהם הסכם ממון?

הסכם ממון הוא הסכם שנערך בין בני זוג נשואים בלבד, שכן הוא נערך בהתאם להוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, אשר חל על בני זוג נשואים בלבד. בני זוג שאינם נשואים ואשר חיים כבני זוג ידועים בציבור, יכולים לערוך ביניהם הסכם הנקרא הסכם לחיים משותפים, ואשר לגביו חל דין אחר. הסכם זה אינו מחויב באישור בית המשפט כתנאי לתוקפו, ואולם בהחלט ניתן לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה על-פי סמכותו מכוח סעיף 3(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, התשנ"ה-1995. תוכלו לקבל מידע בעניין הסכם לחיים משותפים במאמר נפרד בעניין זה הנמצא באתרנו.

מתי ניתן לערוך הסכם ממון? הסכם ממון ניתן לערוך לפני הנישואין אך גם בכל עת במהלכם. חשוב מאוד לדעת כי הסכם ממון חייב להיעשות בכתב והוא טעון אישור של בית המשפט (או בית הדין הרבני) אשר יוודאו שבני הזוג עשו את ההסכם בהסכמה חופשית וכי הם מבינים את משמעותו ותוצאותיו. כאשר עורכים הסכם ממון לפני הנישואין (להבדיל מהסכם שנערך במהלך הנישואין), ניתן לאשרו בפני נוטריון או בפני רשם הנישואין במקום בפני ערכאה משפטית.

האם חובה לאשר הסכם ממון?

בהחלט כן. הסכם ממון שלא אושר על ידי ערכאה משפטית כאמור, אינו נחשב כהסכם ממון. רק במקרים נדירים ביותר, עשוי בית המשפט להכיר בהסכם בכתב בין בני זוג שלא אושר כדין כהסכם מחייב, וזאת בנסיבות מיוחדות משיקולי תום לב וכאשר הוכח כי בני הזוג פעלו בהתאם להוראות ההסכם שערכו ביניהם אף מבלי שהוא אושר על ידם. ואולם כאמור, המדובר במקרים מועטים ונדירים ביותר ובנסיבות מסוימות מאוד, והכלל הוא כי הסכם ממון בין בני זוג טעון אישור כדין כתנאי לתוקפו.

כיצד עורכים הסכם ממון?

עריכת הסכם ממון היא מלאכת מחשבת בפני עצמה, ומומלץ מאוד לערוך אותו לאחר היוועצות עם עורך דין משפחה מומחה בתחום, שכן ללא ספק "סוף מעשה במחשבה תחילה". זכרו כי בעת עריכת ההסכם כל אחד מבני הזוג חושב על עצמו בלבד ועל מצבו הצפוי ביום סגריר במקרה של פרידה, ולפיכך מומלץ ביותר כי כל אחד מבני הזוג ייוועץ עם עורך דין משפחה נפרד מטעמו אשר ידע להעיר את הערותיו ביחס להסכם המתגבש מתוך ראיית טובת אותו בן זוג בלבד. כמו כן יוודה עבורכם עורך הדין משפחה שעמו תיוועצו כי הכתוב בהסכם הממון תואם את המוסכם בין בני הזוג וכי כלל הפרטים החשובים הנדרשים צוינו בו ברחל בתך הקטנה, לקראת יום סגריר אפשרי. אנו מאחלים לכם נישואין מאושרים ושהסכם הממון יוכל לשכב לו בנחת אי שם בארון ללא כל שימוש.

 

 

ייעוץ ראשוני עם עו”ד יואל אסף חייגו 03-9711870 או השאירו פרטים:
חייגו עכשיו ייעוץ ראשוני וואטסאפ